Проведе се заключителна пресконференция по проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“

На 18 октомври, от 11 часа, в сградата на Градска художествена галерия „Дечко Узунов“ – Поморие се проведе заключителната пресконференция по проект: „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“ с рег. № BG14MFOP001-4.082-0001-C01, АДБФП № МДР-ИП-01-119/09.09.20222 г., финансиран по процедура BG14MFOP001-4.082 – МИРГ Поморие Мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.

На пресконференцията бе отчетено изпълнението на основните дейности по проекта – организирането и провеждането на две издания на „Рибен фест – Поморие 2023 година“, които бяха организирани от НЧ „Просвета 1888“ и Община Поморие. Кметът на града Иван Алексиев откри фестивала, за чието провеждане бе издигната специална сцена на рибарското пристанище.

Милчо Талев, директор на Градска художествена галерия – Поморие, представи постигнатите резултати от реализацията на проекта – проведените две тридневни фестивални събития – откриване с „Анхиалска вечер“, пленер на открито с участието на известни художници, рибна фиеста, представяща ястия от България, Румъния, Турция, Украйна, Гърция, детско шоу с игри и състезания,  представяне на монографията “Езикът на българската кухня“ от проф. Ана Кочева, градски кулинарен празник, на който бяха раздадени повече от 600 апетитни рибни блюда, а шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха неустоими хапки за всички присъстващи, издаване на „Анхиалски рецептурник“, съдържащ повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси, събрани и подредени от секретаря на НЧ „Просвета 1888” Мария Ралева, ръчно изписани с невероятния почерк на хореографа в читалището Жулиета Малчева и онагледени от художника Красимира Милева и много други. Гости на града бяха фолклорни състави от Турция, Румъния, Украйна, Гърция, България.

В рамките на проекта бе създаден специализиран сайт www.fishfestpomorie.com.

По време на пресконференцията бяха прожектирани два филма, представящи двете издания на „Рибен фест – Поморие“ 2023 година, проведени през 30 юни, 1 и 2 юли – първо издание, 15,16,17 септември – второ издание.

След приключване на дневния ред, заключителната пресконференция бе приключена с кафе пауза и кетъринг.

Проект: Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“ с рег. № BG14MFOP001-4.082-0001-C01, АДБФП № МДР-ИП-01-119/09.09.20222 г., финансиран по процедура BG14MFOP001-4.082 – МИРГ Поморие Мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *