Програма на Рибен Фестивал Поморие

Програмата на фестивала обхваща различни събития, които ще се провеждат на различни места в града.

На 30-ти юни, петък, започваме с представянето на монографията “ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ”, която е създадена от авторите Славка Керемидчиева, Маргарита Котева и Ана Кочева. Тази интересна монография ще разкрие различни аспекти на българската кухня, свързани с рибата и морските дарове. Също така, ще бъде представен и сборникът “АНХИАЛСКИ РЕЦЕПТУРНИК”. Събитието ще се състои в Градската художествена галерия “Дечко Стоев” в Поморие.

В същия ден, от 20:00 часа, започва “АНХИАЛСКА ВЕЧЕР” – театрално-концертна програма, която ще открие фестивала. Това ще бъде истински празник на музиката и изкуството, вдъхновен от морето и рибната тематика. Събитието ще се проведе на площад “Св.св. Кирил и Методий” в Поморие.

На 1-ви юли, събота, от 10:00 до 12:30 часа, ще се проведе “МОРСКА ФИЕСТА” в рибарското пристанище на Поморие. Това ще бъде истинско изкушение за вкусовете, защото ще имате възможност да опитате разнообразни рибни деликатеси, приготвени от шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef. Предлаганите ястия ще бъдат неповторима комбинация от свежест и изискан вкус.

През целия ден на 1-ви юли, от 09:00 до 11:00 и от 17:00 до 20:00 часа, ще се проведе “ПЛЕНЕР НА ОТКРИТО” в централната пешеходна зона на Поморие. Това е възможност за вас да се насладите на живописните творби на известни художници като Божидар Тонев, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев и Христо Христов. Те ще работят на място и ще ви покажат своите умения и творчески процес.

От 18:00 до 20:00 часа в централната пешеходна зона ще се проведе “МОРСКА ФИЕСТА” с представяне на национални рибни ястия от различни страни – Румъния, Турция, Украйна, Гърция и, разбира се, България. Това ще бъде възможността да опитате и сравните различни кулинарни традиции и аромати, свързани с рибата.

В същото време, от 20:00 часа, в централната пешеходна зона ще се проведе дефилето на участниците във фестивала. Това ще бъде вълнуваща процесия, която ще покаже красотата на морската традиция и култура.

В края на деня, от 20:30 часа, ще започне концертна програма на площад “Св.св. Кирил и Методий”. Това ще бъде великолепно музикално изживяване, което ще събере талантливи артисти и музиканти, които ще ви предложат незабравимо забавление.

На 2-ри юли, неделя, от 10:00 часа, в централната пешеходна зона пред Дома на изкуствата (Общинския детски комплекс) ще се проведе “ЗЛАТНА РИБКА” – детски ден. Това е празнично шоу с игри и състезания, което е предназначено специално за най-малките посетители на фестивала. Те ще имат възможност да се забавляват, да играят и да се научат много интересни неща за рибите и морето.

Фестивалът на рибата в Поморие е неповторимо събитие, което ще ви запознае с богатството и красотата на рибарската традиция. Очакваме ви да се присъедините към нас и да се насладите на тези три дни, посветени на морето, рибата и културата на рибарите.

30 Юни /петък/

18:00 ч. – Г ХГ „ Дечко Стоев“

Представяне на монографията „ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ“ – автори: Славка Керемидчиева, Маргарита Котева, Ана Кочева

Представяне на сборника „АНХИАЛСКИ РЕЦЕПТУРНИК“

20:00 ч. – Площад „Св. Св. Кирил и Методий”

АНХИАЛСКА ВЕЧЕР – театрално-концертна програма – откриване на фестивала

1 юли /събота/

10:00 ч. – 12:30 ч. – Рибарско пристанище

„МОРСКА ФИЕСТА” – рибни деликатеси, представени от шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef.

9:00 ч. – 11:00 ч. и 17:00 ч. – 20:00 ч. – Централна зона

ПЛЕНЕР НА ОТКРИТО – с художниците Божидар Тонев, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев, Христо Христов

17:00 ч. – 20:00 ч.  – Централна зона

МОРСКА ФИЕСТА – представяне на национални рибни ястия – Румъния, Турция, Украйна, Гърция, България.

20:00 ч. – Пешеходна зона

Дефиле на участниците във фестивала.

20:30 ч. – Площад „Св. Св. Кирил и Методий“

Концертна програма

02 юли /неделя/

10:00 ч. – Пешеходна зона пред ОДК

ЗЛАТНА РИБКА /детски ден/ – празнично шоу с игри и състезания.

Във фестивалната  програма са включени участници от читалищен театър „Просвета“, ОДК – Поморие, състави    от Турция, Румъния, Украйна, Гърция, България

От 15 до 17 септември тази година Община Поморие за втори път организира тридневен рибен фестивал за жителите и гостите на града.

Идеята на фестивала, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите.

Първото издание на феста се превърна в перфектно съчетание от национални кухни, кулинарни изкушения, различни видове изкуство, много хумор и занимания за най-малките. Събитието отново цели да бъде по-различно от всички кулинарни фестивали по българското Черноморие и ще се проведе на няколко сцени в града в изпълнение на проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“.

На рибарското пристанище жители и гости на Поморие отново ще имат възможността да опитат вкусни рибни ястия, приготвени от лицата на фестивала тази година – шеф Виктория Зайкова и шеф Махмуд ал Байруми! Програмата и похапването са абсолютно безплатни.
ПРОГРАМА


15.09.2023 г. /петък/

19.00 ч. – ДЕФИЛЕ на участниците във фестивала Място на провеждане: централна пешеходна зона

19.30 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – откриване на фестивала и концертна програма Място на провеждане: пл.„Св.св. Кирил и Методий”

16.09.2023 г. /събота/

10 – 12.00 ч. – „МОРСКА ФИЕСТА” – рибни деликатеси, представени от шеф Виктория Зайкова и шеф Махмуд ал Байруми Място на провеждане: Рибарско пристанище – Поморие
от 9 до 11 ч. и от 16 до 19 ч. – ПЛЕНЕР НА ОТКРИТО с художниците Айнур Каплан, Владимир Темков, Галина Цветкова, Добрин Вътев, Зивер Каплан, Мария Миланова, Милена Казакова, Симеон Панайотов, Софка Желева Място на провеждане: ГХГ „Дечко Стоев“ и централна пешеходна зона
17 –- 19 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – представяне на национални рибни ястия – Румъния, Турция, Украйна, Гърция, България Място на провеждане: централна пешеходна зона
19.30 ч. – АНХИАЛСКА ВЕЧЕР – театрално-концертна програма Място на провеждане: пл.„Св.св. Кирил и Методий”

17.09. 2023 г. /неделя/10:00 ч. – ЗЛАТНА РИБКА /детски ден / – празнично шоу с игри и състезания
Място на провеждане: централната пешеходна зона до Общински детски комплекс – Поморие

Проект: Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“ с рег. № BG14MFOP001-4.082-0001-C01, АДБФП № МДР-ИП-01-119/09.09.20222 г., финансиран по процедура BG14MFOP001-4.082 – МИРГ Поморие Мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.