За Фестивала

За любителите на рибата

Богата културна и кулинарна програма

Първият по рода си рибен фестивал в Поморие

„Рибен фест – Поморие 2023“ се организира в рамките на проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“ с рег. № BG14MFOP001-4.082-0001-C01, АДБФП № МДР-ИП-01-119/09.09.20222 г., финансиран по процедура BG14MFOP001-4.082 – МИРГ Поморие Мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.

 

През тази година бяха проведени две тридневни издания на „Рибен фест – Поморие 2023“. Първото издание се проведе от 30 юни до 02 юли, а второто – от 15 до 17 септември 2023 г. Организатори и на двете издания бяха НЧ „Просвета 1888“ и Община Поморие.

 

В рамките на фестивала бяха проведени: „Анхиалска вечер“, пленер на открито с участието на известни художници, рибна фиеста, представяща ястия от България, Румъния, Турция, Украйна, Гърция, детско шоу с игри и състезания,  представяне на монографията “Езикът на българската кухня“ от проф. Ана Кочева, градски кулинарен празник, на който бяха раздадени повече от 600 апетитни рибни блюда, а шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха неустоими хапки за всички присъстващи, издаване на „Анхиалски рецептурник“, съдържащ повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси, събрани и подредени от секретаря на НЧ „Просвета 1888” Мария Ралева, ръчно изписани с невероятния почерк на хореографа в читалището Жулиета Малчева и онагледени от художника Красимира Милева и много други. Гости на града бяха фолклорни състави от Турция, Румъния, Украйна, Гърция, България.

Рибен фестивал с международно участие в Поморие.
Представяне на различни рибни рецепти от известни кулинарни специалисти.

Искате да разберете кога какви събития има?